Terug naar de blog Terug naar de topic

Nooit twijfelen, met doén bereik je zoveel meer!

 

Feeling blue? Try to paint yourself in a different color.

 

GERMANUS-JANA-ANGERPAINTING-5

How to have fun? Let it go!

Als we een definitie moeten kleven op creativiteit dan zou die zo klinken: het doorbreken van patronen en gewoontes. Klinkt scary, nee? Jezelf uitdagen, grenzen verleggen... daar moet je lef voor hebben. Voor mij is creativiteit alle remmen los. Beter nog: buiten de lijntjes kleuren.

Soms realiseer ik me dat ik te weinig plezier maak in het leven. Ik durf wel eens gek doen, dan ga ik dansen in mijn ondergrondse garage of vertrek ik op roadtrip. Leve de spontaniteit, – love it! Toch neem ik het leven vaak iets te sérieus – no fun! Op zo’n moment probeer ik het kind in mezelf terug naar boven te halen.

Ik kan soms heel moeilijk mijn hoofd leegmaken omdat ik minder goed  ben in dingen loslaten. Ook al besef ik dat het belangrijk is om je gevoelens te uiten, ik heb er soms moeite mee. Niet bij alle emoties néééé, wel diegene waar ik een stapje verder moet gaan: boosheid, frustratie, teleurstelling faalangst,… jullie weten ongetwijfeld ook hoe dat voelt. Onlangs ging ik naar de therapie en vertelde haar (Doris, mijn therapeute) dat het me simpelweg niet lukte. Dat ik me liever verstopte achter een vrolijke gezicht.

It’s ok,

to not feel ok.

 

Ik ging negatieve emoties uit de weg. Zo zag ik mijn gevoelens: als iets negatiefs. Bweik! Iets dat je beter maar snel aan de kant kon zetten. Gek genoeg heb ik ingezien dat er niet zoiets bestaat als een ‘slechte’ emotie. Alleen de gedachte die je er aan geeft.

“Waarom schrijf je geen boze brief,” stelde ze voor. “Eentje die je voor jezelf bewaard uiteraard, maar dan heb je op z’n minst die gevoelens erkend.” Heb ik meermaals geprobeerd, lukt me niet, mompel ik. Ze kijkt me opnieuw aan. “Waarom probeer je het dan niet gewoon op jouw manier. Hoe je het doet maakt eigenlijk niet zoveel uit, als je er maar voluit voor gaat.”

Het bracht me op een idee. Geen toverformule, wel een middeltje om te ‘leren’ loslaten. Want met een paar eitjes heb je dat klu(t)sje niet zomaar geklaard. Je moet nu eenmaal door heel het proces heen, je werk afmaken, alleen zo krijgt het vorm en kan je achteraf met een goed gevoel ergens op terugkijken.

 

De emotie die je voelt, heeft geen controle over jou – dus laat los, in dit geval: raak je ei kwijt. Besef dat hoe je met een emotie omgaat in je eigen handen ligt. Alleen jij hoort er wat van te maken.

 

De kunst is, om alles toe te laten. Let’s go!

 

Nodig?

– eitjes

verf in verschillende kleuren

– een prikker en een pan

– een kom

een wit canvas

Neem een grote kom en blaas hierin de eitjes leeg. Dit doe je door een gaatje te prikken aan de onder- en bovenkant van het ei. Vonden jullie dit ook super leuk om te doen? Met het overschot aan ei maak je een omelet naar hartewens. Wat verse kruiden erdoorheen en klaar. Nu alleen nog toast en avocado er aan toevoegen. Zo(t) lekker! Et voila, met een goed gevulde maag kunnen we erin vliegen, net als onze gevulde verf eitjes. You’ll see! 

Vul de lege eitjes met verf. Kies uit verschillende kleuren. 

Neem nu een blanco canvas en zet het ergens tegen. Voorzie oude kranten of dekens om je terrein af te bakenen en vooral te beschermen tegen een overdosis kleur. Ga zo hard als je kan!

Hint hint (!) als het mooi weer is, kan je dit best buiten doen.  Iedereen happy.

In dit geval brengen brokken wel degelijk wat op: een mooi kunstwerk en een vreugdevolle herinnering om in te kaderen.

 

Afbeelding 10

Geef er voor jezelf betekenis aan!

Ik hou van kleuren en nog meer van hun betekenis. Kleur vind je echt overal in terug. Of het nu op je nagels is, in je haar zit of je outfit of interieur opfleurt. Elke kleur heeft het in zich en straalt een boodschap uit. 

Het is dan ook belangrijk om eens stil te staan bij kleur. Rood mag dan wel de kleur van energie zijn, misschien staat het in jouw geval voor een pijnlijke ervaring. Net als zwart voor vernieuwing of een afscheid kan worden aanzien. De afgelopen maanden waren niet altijd erg makkelijk. Ik ging letterlijk een innerlijke strijd aan met mezelf. Eenmaal ik wist waar die gevoelens vandaan kwamen en ze niet langer persoonlijk nam, leerde ik een manier vinden om er van op een afstand naar te kijken. Ik begon bij het begin: een blanco canvas waar ik kleur aan ging toevoegen. En al snel zag ik in dat elke emotie iets kostbaars bezit. Het vormde een geheel, een kunstwerk om van te houden en voor altijd te koesteren.

Maak je eigen legende waar!

–       Rood: tovert wilskracht, geeft je een energieboost.

–       Blauw: vertrouw op je intuïtie, deze kleur helpt je ook rustig te worden.

–       Geel: net als een portie zonnestralen laat het zich van z’n optimistische kant zien!

–       Groen: kalmte, comfort, troost. In mijn geval stond het voor teleurstelling.

–       Paars: creativiteit, individualiteit.

–       Roze: maakt vrolijk, verzacht en staat voor één en al liefde.

–       Zwart: heftige emotie, een verandering, afscheid van iets.

–       Wit: loslaten van schuldgevoelens, hoop en balans.

–       Goud: geef je gedachten wat ruimte voor een portie glamour.

 

Voel je nooit schuldig om een gevoel. Elke emotie, elke gedachte, ieder canvas is iets uniek, net als jij. 

Afbeelding 29